csütörtök, július 23, 2009

Utak, úthálózat Pannoniában

A Pannónia területén áthaladó birodalmi utak közül a két legfontosabb, legforgalmasabb a Borostyánút és a Duna mentén haladó Hadiút volt. A Borostyánút az észak felől Itáliába szállított kedvelt és népszerű féldrágakőről, a borostyánkőről kapta a nevét, és elsősorban kereskedelmi útvonal volt. A Hadiút, mint neve is mutatja, elsősorban katonai célokat szolgált. Az első római városok is ezek mentén alakultak ki Pannóniában: Savaria (Szombathely), Scarbantia (Sopron), Aquincum (Óbuda). Fontos volt, hogy az út keresztülhaladjon a településen, mivel az úton lévőknek védelmet, szállást, élelmet jelentett egy-egy város, a városlakóknak pedig új árukat hoztak a kereskedők.

A Borostyánút és a Hadiút három oldalról úgyszólván bekerítette a provinciát. A Borostyánút az Adriai-tenger északi partjáról indult, és Savarián és Scarbantián keresztül a Duna-partjáig (és Tovább északra) futott. Ezt az utat keresztezte a Hadiút. A provincia belsejét is behálózták az utak. Külön út kötötte össze Saváriát Aquincummal, Sopianaét (Pécset Brigetióval (Szőnnyel) és a Balatont is megkerülte mindkét oldalról egy-egy út.

Szombathelyen sikerült feltárni a Borostyánút egy részét. Az út szabálytalan sokszög alakú, hatalmas bazaltlapjaiban még a kocsikerekek által kivájt keréknyomok is megfigyelhetőek.